Esettanulmány 1.

Egy harmincas éveinek közepén járó férfit kezeltem hipnoterápiával, a közérzetének jobbítása, helyreállítása céljából. Más egyéb testi, lelki problémájáról nem tett említést. Az általa kitűzött cél az volt, hogy javuljon a közérzete, a mindennapjait jó életminőségben élje meg. Elmondása szerint őt még idáig senki sem tudta hipnózisba vinni, így a sikeres transzállapot előidézése is hatalmas öröm volt számára. A terápián megélt tapasztalatát úgy fogalmazta meg, hogy e hipnózis kezelés során élte meg élete legjobb és legnagyobb élményét. Innentől fogva, nemcsak közérzete javulásáról számolt be. Későbbiekben elmondta, hogy eddigi életét végigkísérte egy betegség, ami állandó túlmozgással társult, mely nagyon zavarta a mindennapjaiban. Miután az egyszeri terápiás kezelésről távozott, nagy meglepetésére megszűntek az ilyen jellegű tünetei. Következő alkalommal való találkozásunkkor elmesélte, hogy azóta is tünetmentes.

Esettanulmány 2.

Egy negyvenes évei elején járó, kétgyermekes hölgy jött kezelésre hozzám, lelki problémájával, melyet a körülötte folyamatosan zajló, zavaros élethelyzetek is nehezítettek. Házassága megromlott, férje elköltözött, gyerekei nevelését egyedül látta el, miközben munkahelyet keresett, így pénzügyileg is nehéz helyzetbe került. Gyermekkora óta az életét megnehezítő stresszt szerette volna kezeltetni. A probléma leküzdésének céljából számos „lelki gyógyítással foglalkozó” tanfolyamon vett részt, sajnos eredménytelenül. Egész életében szorongott, gátakat érzett maga körül, melyet nem tudott leküzdeni. Idegen helyeken, ismeretlen társaságban visszahúzódóvá, csendessé vált, meg sem szólalt. Még akaratlagosan sem sikerült megnyilvánulnia, feloldódnia. Elmondása szerint szükséges volt legalább három napnak eltelnie, pl. egy hosszabb tanfolyami részvétel alkalmával, hogy szorongásai kissé oldódni tudjanak. A mindennapjait nagymértékben megkeserítette ez a dolog. Szerette volna leküzdeni ezt a tulajdonságát.

A lélektisztítás utáni ülésre egy teljesen megváltozott küllemű nő jött el. Gyönyörű, női mivoltában kiteljesedett hölgy. Öltözete is arról tett tanúbizonyságot, hogy jól érzi magát a bőrében. Beszámolt arról, hogy elmúlt a szorongása, és olyan furcsának találja ezt a dolgot, hogy sokszor megáll, és keresi magában a régi rossz érzést. Elmesélte azt is, hogy világ életében nagyon izzadékony volt a tenyere és a talpa és most, hogy nem szorong, szinte feleannyira verejtékeznek azok.

Az első hipnózis ülésen elmondta, hogy a szorongás szintje a nullához képest, egy kicsit emelkedett. Ez azonban a körülötte folyó kellemetlen élethelyzetéből jövő tömeges problémájából is adódott. Más megvilágításból szemlélve viszont kézenfekvő az is, hogy egy több mint 40 éve fennálló ügy, több alkalmas terápiás ülést igényel. Ennek ellenére nagyon elégedettek voltunk, mert mi már a lélektisztítás első terápiájának befejeztével is hatalmas eredményt értünk el javulása tekintetében.

A második ülés egy reinkarnációs hipnózis ülés volt, ahol egy megelőző élet viszontagságai mutatkoztak. Folyamatos üldözésben volt része a kliensnek, későbbiekben azonban megmenekülésének voltunk szemlélői. A páciens számára a megkönnyebbülést egy biztonságos közegbe való kerülés hozta meg.

A harmadik ülésen való találkozásunkkor, már nem volt érdemi, a beilleszkedéssel kapcsolatos szorongásos problémája, melyet kezelni kellett volna. Elmesélte, hogy annyira megváltozott a kisugárzása, hogy már az utcán is idegen emberek lépnek oda hozzá, és szólítják meg kérdéseikkel. Ilyenkor ő már könnyedén, szorongás nélkül beszédbe elegyedik velük. Nagy eredmény számára az is, hogy férje is visszaköltözött hozzá, akivel a viszonya is jobbá vált, és munkahelyi problémája is megoldódni látszik. Amit még a páciens igényelt ez ülés alkalmával kezeltetni, az az, hogy több ember előtt, – pl. egy állásinterjú során is – könnyedén, stressz-mentesen tudjon majd kommunikálni.